Kuchnia

Ciasta

Aksamitny sernik z białą czekoladą pod kokosową pierzynką

Składniki:

Na kruchy spód:

250 g mąki

100 g cukru

100 g masła

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:

750 g białego sera twarogowego

250 g mascarpone

100 g masła

50 g cukru

1 białko

3 żółtka

1 szkl. mleka

100 g czekolady białej

1 cukier waniliowy

2 budynie waniliowe

Na kokosową pierzynkę:

3 białka

1,5 łyżki cukru pudru

150 – 200 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, gotowe schłodzić przez pół godziny w lodówce. Dużą blaszkę wysmarować masłem, oprószyć mąką i wyłożyć ciastem.

Mleko i połamaną czekoladę umieścić w małym garnuszku, podgrzewać na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z palnika, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po kolei jajka. Nie przestając miksować, bardzo powoli wlewać przestudzoną miksturę czekoladową. Wsypać budynie, zmiksować. Białko ubić na puszystą pianę, delikatnie wmieszać do masy. Całość wylać na kruchy spód. Piec w kąpieli wodnej (najlepiej pod kratką, na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne napełnione wodą – dzięki temu ciasto nie będzie pękać i nabierze delikatnej konsystencji) temp. 170 stopni przez 50 – 60 minut aż wierzch ciasta będzie ścięty.

Przygotować kokosową pierzynkę. Ubić białka z cukrem, a na koniec delikatnie połączyć pianę z wiórkami kokosowymi. Rozprowadzić pierzynkę po upieczonym cieście i piec jeszcze przez 10 minut. Studzić w piekarniku.

źródło: http://sweethaven.blog.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation