Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sałatka brokułowa z fetą.

Do przygotowania sałatki są potrzebne:

1 duży brokuł lub paczka mrożonego
1 opakowanie (200 g) sera feta
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18%
ząbek czosnku
garść pestek słonecznika lub dyni
pieprz, papryka

Wymieszaj majonez, śmietanę, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Brokuł podziel na różyczki i wrzuć do gotującej wody na 6 minut. Po tym czasie brokuły odcedź przez sito i ostudź. Ser feta pokrój w kostkę, dodaj do niego ostudzone brokuły, podsmażone na suchej patelni (bez oleju) ziarna słonecznika lub dyni. Dodaj wcześniej przygotowany sos ze śmietany i majonezu, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Sałatka jest najlepsza po około dwóch godzinach po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation