Kuchnia

Kuchnia

TAJSKI ROSOŁEK EXPRESOWY

Składniki

1x pierś kurczaka (~300g)
1xmarchewka, pokrojona pod skosem w półplasterki
ok 10 cm kawałek pora, pokrojony w krążki
ok 5 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojonego w zapałki
1/2x świeżej papryczki chilli, drobno posiekanej
1x "baby" cukinia, pokrojona pod skosem w półplasterki
kilka różyczek brokuła
garść świeżej kolendry
ok 700ml wody
6x łyżek jasnego sosu sojowego
1x łyżka ciemnego sosu sojowego
~100g cienkiego makaronu ryżowego
1x płaska łyżka skrobi ziemniaczanej ( do lekkiego zagęszczenia naszego rosołku )
Instrukcja

A więc zaczynamy od obrania i pokrojenia imbiru oraz posiekania chilli. Kiedy mamy to już za sobą, wrzucamy naszą "pikanterię" do garnka z wodą i sosem sojowym i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie pierś z kurczaka kroimy w kostkę i kiedy woda w garnku zacznie się gotować, dodajemy ją do środka. Gotujemy ok 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy płomień, wrzucamy pokrojone warzywa i wszystko mieszamy. Powinno to chwilkę się podgrzewać - tak, aby warzywa wciąż były chrupiące i kolorowe. Nie możemy ich rozgotować! Na samym końcu wlewamy w to wszystko odrobinę mikstury - pół szklanki zimnej wody + łyżka skrobi ziemniaczanej. Nasza zupa powinna naprawdę bardzo lekko tylko się zagęścić. Nada jej to super charakteru! Makaron ryżowy w dużej misce zalewamy wrzątkiem i przykrywamy go. Tak, aby się ugotował. To fajny makaron, bo robi się sam. Nie musimy go gotować. Po około 3 minutach odlewamy wodę i przekładamy cienkie, ryżowe niteczki do dwóch misek. Zalewamy je rosołkiem z tymi wszystkimi chrupiącymi warzywami i kurczakiem, a całość posypujemy świeżą kolendrą. Aromaty Tajlandii rozniosą się po całym domu, wabiąc innych domowników do kuchni, także uważajcie na swoją porcję! Połączenie tych wszystkich zapachów to po prostu coś pięknego! A teraz pałeczki w dłoń i szamiemy naszego zdrowego i expresowego Vifona! :) SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation