Kuchnia

Kulinaria

Przepisy na najlepsze dania jednogarnkowe tanie i sycące - Wizaz.pl

Węgierskie leczo

Składniki:

Duża cukinia
3 średnie kiełbaski
2 cebule
4 pomidory
3 papryki kolorowe (czerwona, żółta, zielona)
15 dag pieczarek
Olej
Mały koncentrat pomidorowy
Przyprawy: (liść laurowy, oregano, zioła prowansalskie, sól, szczypta cukru, papryka słodka i ostra)

Przygotowanie: Cukinię umyj, obierz i wyjmij miąższ z pestkami, a pozostałą część warzywa pokrój w dość dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę (pokrojoną „w piórka”). Dodaj do niej kiełbasę (pokrojoną w kostkę) i podsmaż. Sparzone, obrane i poćwiartowane pomidory włóż do dużego garnka, dodaj pokrojone papryki, pieczarki, cukinię i kiełbasę. Wlej odrobinę oleju, koncentrat pomidorowy, dodaj przyprawy (oprócz papryki!) i wymieszaj.

Całość duś po przykryciem do czasu, aż papryka i cukinia będą miękkie. Teraz pozostaje doprawić całość papryką (w zależności od swoich preferencji możesz zrobić bardziej ostrą lub łagodniejszą wersję potrawy). Jeśli uznasz, że danie jest za gęste – dolej trochę wody. Podawaj z pieczywem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation