Kuchnia

Kulinaria

Lody kawowe z bananem bez maszyny :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

Te lody powstały na bazie serka mascarpone i kremówki, czyli doskonałego duetu wykorzystywanego przeze mnie do różnych kremów. Są zwarte, kremowe i nawet po kilku dniach w zamrażalce nie robią się w nich drobinki lodu. Moje są dość ciężkie, ale wystarczy dodać więcej kremówki, by uzyskać lżejszą konsystencję. Smak też można dobrać pod siebie, ja aromatyzowałam je kawą, ale można dodać stopionej czekolady, syropu pomarańczowego czy ulubionego dżemu.

W lodach z przepisu doskonale sprawdził się jako dodatek banan - nawet po zamrożeniu pozostał miękki i nie zmienił się w bryłkę lodu, jak to się dzieje z owocami o większej zawartości wody. A połączenie smaku kawy i banana od dawna bardzo lubię.

Polecam.

Składniki:
100 g herbatników
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki (można więcej)
3 łyżki cukru trzcinowego (można dać zwykły, nie lubię słodkich lodów)
3 łyżki mocnego espresso
1 łyżka likieru Baileys (można pominąć)
1 banan (następnym razem dam dwa)
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w dzieży miksera i wymieszać. Dodać cukier i wszystko ubić na dużych obrotach na puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodać likier i espresso i jeszcze chwilę ubijać.

Na końcu łyżką wmieszać banana pokrojonego na niewielkie kawałki.

Naczynie żaroodporne lub pudełko do przechowywania żywności wyłożyć folią aluminiową i wylać na nią masę kawową. Wyrównać i wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny, aż stężeje.

Następnie wyjąć masę z folią z naczynia, na wierzchu masy ułożyć herbatniki, przyłożyć deskę do krojenia i odwrócić spodem do góry. Zdjąć folię i ułożyć drugą warstwę herbatników. Docisnąć. Chwilę odczekać, aż masa lekko się stopi na wierzchu i herbatniki się do niej przykleją. Pokroić według herbatników na kostki, obłożyć je folia spożywczą i wstawić do zamrażalki.

Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika i odstawić na chwilę, żeby lody zmiękły.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation