Kuchnia

kuchnia

Piekarnia
Francuski chleb wiejski na zakwasie

Zaczyn:
40g aktywnego zakwasu żytniego 150%
80g wody,
80g bialej pszennej mąki chlebowej
Wszystkie składniki wymieszalam i zostawilam w temp. pokojowej na 12 godzin.
Ciasto wlasciwe:
300g wody 25C
330g mąki pszennej chlebowej (uzylam 200g T65 i 130g bialej pszennej chlebowej)
80g jasnej mąki żytniej
60g mąki pszennej razowej (uzylam T85)
1 1/2 łyżeczki soli
1/8 lyzeczki drozdzy (opcjonalnie)
Zaczyn wymieszalam z letnia woda. W osobnej misce polaczylam maki i dodalam do nich rozwodniony zaczyn. Wymieszalam, miske przykrylam i odstawilam na 20 minut.Dodalam sól i zagniotlam luzne ciasto (metoda Bertineta). Ciasto zawinelam w kule i zostawilam do wyrosniecia na 3 godziny, skladajac je w tym czasie 3 razy, co 45 minut.Wyrosniete ciasto odgazowalam delikatnie i uksztaltowalam jeden duzy bochenek. Wlozylam do do kosza zlaczeniem w gore i pozwolilam mu wyrosnac przez ok. 1 1 /4 godziny. W tym czasie rozgrzalam piec wraz z kamieniem. Chleb nacielam. Pieklam z para w temperaturze 245C przez 10 minut. Nastepnie temperature obnizylam do 230C i pielam jeszcze 30 minut. Wystudzilam na kratce.

Przepis od Ptasi, WP #52
przepis super ,piekłam na granitowej płycie( takiej od kamieniarza,przyciętej na wymiar) płycie w gazowym piekarniku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation