DIY - zrób to sam

pitraszenie, pieczenie itede

Składniki na marynatę:
6 jajek
1/2 szklanki koncentratu z buraków
1 szklanka wody
2/3 szklanki octu jabłkowego lub z białego wina
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 listek laurowy
1 łyżeczka soli
koperek do dekoracji

Przygotowanie:
Sparzone jajka umieść w rondlu, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 min., wyłącz ogień i pozostaw je w garnku przez kolejne 10 min. Po tym czasie wyjmij je, pozostaw do ostygnięcia i obierz ze skorupek.
W dużym słoiku lub misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty i włóż do niej jajka tak,by wszystkie były zanurzone. Słoik zakręć, lub przykryj miskę i włóż do lodówki na minimum 12 godzin, max. 3 dni. Im dłużej jajka będą w marynacie, tym białka bardziej nią nasiąkną, a co za tym idzie kolor i smak będą bardziej intensywne.Te na zdjęciu marynowały się 2 dni.
Po tym czasie wyjmujemy jajka, myjemy i kroimy na połówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation