Kuchnia

Sałatki,Sosy,Dipy,Pasty

Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

1 kg bakłażanów
1 szklanka oliwy
2 cebule
1/2 kubka jogurtu (kubek 150 g)
1 cytryna
natka pietruszki
15-20 sztuk zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
oliwki do dekoracji
sól, pieprz

Opłukać bakłażany, odciąć końce i nakłuć widelcem; piec w temperaturze 180°C przez 50 minut. Następnie zdjąć skórkę, a miąższ utrzeć z sokiem z cytryny i dwiema łyżkami oliwy. Cebule obrać i zmiażdżyć, a natkę pietruszki posiekać. Wymieszać purée z bakłażanów z jogurtem, cebulą, i roztartym czosnkiem oraz natką. Doprawić, dodając pozostałą oliwę, sól i pieprz. Na koniec przybrać oliwkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation