Kuchnia

SERNIKI

Sernik ze śliwkami i cynamonowym spodem

Spód
Składniki:
300g herbatników
solidna łyżka cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
100g rozpuszczonego masła
Herbatniki zmiksować na drobne okruchy wraz z przyprawami, dodać rozpuszczone masło.
Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć nią do i boki tortownicy o średnic 25cm. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania sera.

Masa serowa
Składniki:
500g mielonego trzykrotnie twarogu
500g mascarpone
1 i 1/2 szklanki cukru
4-5 łyżek soku pomarańczowego
4 duże lub 5 małych jajek
40g mąki ziemniaczanej
5-6 śliwek

Mąkę rozpuścić w soku pomarańczowym.
Zmiksować twaróg z mascarpone i cukrem starając się nie napowietrzyć zbytnio masy.
Wolno ucierając całość mikserem dodawać po jednym jajku. Podczas dodawania ostatniego wlać sok z pomarańczy z mąką.
Masę wylać na przygotowany spód i wstawić do rozgrzanego na 180ºC piekarnika. Piec ok. 15 minut - można z termoobiegiem - wierzch powinien się delikatnie ściąć.
Wysunąć formę i ułożyć na wierzchu połówki śliwek. Dopiekać ok. 80 minut w 175ºC(już bez termoobiegu).
Sernik całkowicie wystudzić, wypiąć z obręczy i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation