Kuchnia

wypieki

Meksykański Kurczak Tijuana z czerwoną fasolą


Smaczny i szybki przepis na kurczaka, wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Można podać w tortillach z kleksem kwaśnej śmietany lub z ryżem.


pierś kurczaka
1 cebula
1/2 zielonej papryki
1 puszka pomidorów siekanych
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki cuminu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
chilli do smaku - powinno być lekko pikantne ( lub bardzo - zleży, jak lubimy)
sól i czarny pieprz do smaku

Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Cebulę i kurczaka zrumienić razem na dużej patelni. Dodać przyprawy, wymieszać. Dodać pokrojoną w drobną kostkę zieloną paprykę, wlać pomidory oraz czerwoną fasolę, lekko odsączoną z zalewy.
Wymieszać. Dusić razem ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation