Kuchnia

Przepisy

ZAPIEKANKA Z KALAFIOREM

składniki:
1 mały kalafior
1 cukinia
1 cebula
0.5 kg mięsa mielonego
1 serek topiony kremowy
3 ziemniaki
sól,pieprz,magi,ostra papryka,przyprawa do ziemniaków.
3 ząbki czosnku
4 jajka
1 duży jogurt naturalny
20 dkg sera goudy
bułka tarta
olej

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obieram,kroję w plasterki i gotuję około 5 minut,odcedzam,wykładam na talerz.
Cukinię obieram,kroję w plastry,solę i podpiekam na patelni teflonowej(bez dodatku tłuszczu) z oby stron.Kalafior rozdrabniam na różyczki i gotuję w wodzie około 10 minut,odcedzam.
Cebulę kroję w cienkie plasterki,lekko solę i również podpiekam.
Mięso mielone przyprawiam solą,pieprzem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Wbijam jedno jajko i mieszam masę.
Jogurt lekko sole i pieprzę,mieszam z 3 jajkami.
Żółty ser trę na tarce.
Naczynie żaroodporne smaruję oliwą,na dno układam ziemniaki,posypuję przyprawą do ziemniaków
Na warstwę ziemniaków kładę podpieczoną cebulkę,później mięso mielone,cukinię,serek topiony pokrojony w plasterki,resztę mięsa mielonego i rozdrobniony kalafior.Na sam wierzch wylewam równomiernie jogurt z jajkami,posypuję startym serem i odrobiną bułki tartej.
Zapiekam w piekarniku w temperaturze 160-170 stopni C,około jednej godziny,naczynia nie zakrywam pokrywą.
Zapiekankę podaję gorącą:)ale równie smaczna jest na drugi dzień,podgrzana lub podpieczona na patelni.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation