Kuchnia

Coś na słodko

Ciasto z kremem krówkowym

Składniki na biszkopt kakaowy ,, rzucany" :

5 dużych jaj lub 6 małych
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kakao jeśli chcemy by biszkopt był ciemny

Składniki na krem krówkowy:

1 puszka masy krówkowej orzechowej
1/2 kostki masła
1-2 łyżeczki spirytusu.

Składniki na krem śmietanowy:

250ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2,5 łyżki żelatyny

Dodatkowo :
herbatniki ok 24 sztuk
kawa do nasączenia biszkoptu i herbatników
starta czekolada do posypania ciasta

Forma do pieczenia: prostokątna 25cm x 36cm 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. 

Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami", dzięki temu stanie się on bardziej równy.  

Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, dodawać po łyżce masy kajmakowej, cały czas miksując. Dodać spirytus zamieszać.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

Biszkopt skropić (nasączyć) kawą. Równomiernie rozsmarować krem krówkowy, a na nim układać krótko namoczone w kawie herbatniki*. Ułożyć bitą śmietanę. Następnie ciasto posypać wiórkami czekoladowymi pycha. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Pycha :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation