Kuchnia

Przeisy Bożenarodzenie

Piernik z czerwonym pieprzem -
- 300g mąki
- 250g cukru
- 2 małe jajka
- 250ml mleka
- 250ml oleju
- 80g konfitury jeżynowej
- 40g Nutelli
- 30g przyprawy do pierników
- 12g sody oczyszczonej
- 5g ziarenek pieprzu czerwonego
- szczypta soli
oraz:
- olej
- bułka tarta
- cukier puder
PIERNIK Z CZERWONYM PIEPRZEM - sposób przygotowania:
Pieprz roztłuc w moździerzu. Do jednej miski wsypać wszystkie sypkie składniki do drugiej (większej) mokre. Do mokrych składników dodawać po 1 łyżce suchych składników, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podłużna formę (do keksów) posmarować olejem i obsypać bułką tartą (nadmiar bułki wysypać). Przelać do niej masę. Ciasto piec przez około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190°C (pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie klei). Jeszcze ciepły piernik (nie gorący) wyjąć z blaszki i obsypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation