Kuchnia

Inspiracje kulinarne - 2013

Szaszłyki z kurczaka

Czas przygotowania: 3 godzin
Czas pieczenia: 1 godzin
Kaloryczność: 30 kcal
Ilość porcji: 25

Składniki
2 podwójne piersi z kurczaka
papryka
puszka ananasa
przyprawa gyros
patyczki do szaszłyków

Prosta w przygotowaniu i elegancka potrawa na każdą okazję.

Etapy przygotowania
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę pokroić w spore kwadraty, plastry ananasa na mniejsze cząstki.
Do naczynia odlać sok z ananasa, dodać przyprawę gyros (ok. połowy opakowania), wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i moczyć ok. 2 godziny (najlepiej przygotować kurczaka dzień wcześniej i zostawić w marynacie na noc).
Nabijać składniki na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności (ważne aby papryka była na początku i na końcu patyczka).
Tak przygotowane szaszłyki układać na kratce, wstawić do piekarnika na ok.25min do temperatury 180 st. Gdy mięso się zrumieni a papryka lekko przypiecze, wyłożyć na talerz i podawać.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation