Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Pyszności

Placek ziemniaczany z serem

Składniki:

około 800 g ziemniaków
150-200 g sera (mozarella lub roquefort lub gorgonzolla, itp.)
posiekana natka pietruszki (lub inne zioła)
1 łyżka mąki
sól, pieprz (ew. gałka muszkatołowa lub inne przyprawy jakie się lubi)
2 ząbki czosnku

Ziemniaki obrać, zetrzeć na duże wiórki, wymieszać z mąką, pietruszką, zmiażdżonym czosnkiem i innymi przyprawami. Na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnie nałożyć połowę masy ziemniaczanej i 'ugnieść' ją drewnianą płaska łyżką. Następnie nałożyć pokrojony w kawałki ser i przykryć resztą ziemniaków, po czym ponownie mocno 'ugnieść' (wtedy placek łatwo można będzie przewrócić na drugą stronę - w tym celu najlepiej użyć dużej pokrywki.
Smażyć około 20 minut z każdej strony.

Do masy ziemniaczanej można również dodać startą na dużych oczkach dynię lub cukinię.

http://atinabc.blox.pl/2009/01/Placek-ziemniaczany-z-serem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation