Kuchnia

wędlina

SZYNKOWAR - INSTRUKCJA

Szynkowar – instrukcja
SZYNKOWAR
Szynkowar , termometr, woreczki, sól do peklowania i przyprawę do mięsa kupiłam w
tym sklepie ( to nie jest link sponsorowany ani "lokowanie produktu", a jedynie informacja
gdzie można kupic szynkowar) . Na stronie sklepu Nomart znajdują się również przepisy.
W szynkowarze przyrządza się 0.8 - 1 kg. mięsa , używając specjalnych, atestowanych
woreczków.
Mięso należy wcześniej przygotować.
Można je zapeklować, zachowuje wówczas różowy kolor. Mięso, całkowicie zanurzone w
zalewie z soli peklowej, wody i przypraw wstawia się do lodówki na kilka dni ( od 3 dni
do tygodnia) , a następnie osącza z zalewy , płucze (można mięso dodatkowo obtoczyć
w przyprawach ) i umieszcza w szynkowarze .
Mięso można również przyrządzić bez peklowania. Należy je przyprawić , włożyć do
szynkowaru , zamknąć , umieścić w lodówce na co najmniej 12 godz. a najlepiej na dobę i
po tym czasie gotować.
Przygowanie szynkowaru:
2 sznureczki o długości ok. 70 cm związać na środku i włożyć do pustego szynkowaru
tak, aby po włożeniu woreczka zwisałay poza krawędź szynkowaru (ten pomysł znalazłam
na forum) . Nie jest to konieczne, ale bardzo ułatwia wyjęcie woreczka z gotową wędliną.
Pusty woreczek włożyć do szynkowaru i wywinąć brzegi woreczka na zewnątrz.
Pzyprawione lub zapeklowane mięso włożyć do woreczka w szynkowarze , ubijając ciasno
np. płaskim tłuczkiem do ziemniaków. Końcówki woreczka mocno zwinąć i zgodnie z
instrukcją zamknąć pokrywę ze sprężyną .
Szynkowar wstawić do wysokiego garnka i wlać tyle zimnej wody, aby jej poziom był o
1-2 cm wyższy niż mięsa . Termometr umieścić w garnku tak , aby łatwo było odczytać
temperaturę ( np. zaczepić termometr za pomocą dużego spinacza biurowego).
Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować ok.1 ½ - 2 godz . w zależności od rodzaju mięsa
w temp. 80-90 st, ( nie przekraczając 95 st. ).
Garnek można przykryć tak , aby woda nie wyparowała, a termometr był widoczny.
Należy sprawdzać poziom wody i jeśli to konieczne, uzupełnić gorącą wodą .
To nie UFO, to szynkowar
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation