Uroda

Żarcie

Zapiekanka z ajvarem


Tym razem do zapiekanki wykorzystałam ajvar*, świeży szpinak i kilka rodzajów sera. I przyznam Wam się, że długo zastanawiałam się czy pozostawić ją w wersji wegetariańskiej, czy dodać do niej kiełbasę. Ostatecznie skusiłam się na jej dodatek, ale myślę że gdybym jednak z niej zrezygnowała, nie zaszkodziło by to zapiekance.

Jeśli nie macie możliwości zakupienia świezego szpinaku, użyjcie szpinaku mrożonego, ale w wersji liściastej. A jeśli bardzo go lubicie, spokojnie możecie podwoić proponowaną przeze mnie porcję.



Składniki:

* 500 g makaronu typu penne

* 1 słoiczek łagodnego ajvaru (350-400g)

* 100 ml słodkiej śmietanki (kremówki)

* 250 g dobrej jakości kiełbasy drobiowej

* 1 paczka świeżego szpinaku typu "baby" (ok 100 - 150 g)

* 10-15 liści świeżej bazylii

* 200 g sera ementaler

* 100 g fety

* 100 g sera camembert

* 2 duże ząbki czosnku

* 1 łyżka masła

* 1 łyżka oliwy

* sól i pieprz do smaku



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na łyżece masła podsmażamy szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Szpinak powinien tylko trochę zmniejszyc objętość i pozostac lekko jędrny a nie całkowicie się rozsmażyć. Podsmażamy też pokrojoną w plasterki kiełbasę. (Ja do podsmażania kiełbasy nigdy nie dodaję tłuszczu, ponieważ nawet chuda kiełbasa drobiowa "puści" swój tłuszcz).

Wymieszany ze śmietanką ajvar łączymy w dużej misce z makaronem. Do makaronu dodajemy kiełbasę, szpinak, bazylię oraz drobno posiekaną fetę i camembert oraz starty na grubych oczkach ementaler. Dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i przekładamy do natłuszczonej oliwą formy.

Pieczemy około 25-30 minut.



* Ajvar to wywodząca się z kuchni serbskiej lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z papryki, bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. W lecie ajwar można zrobić samodzielnie w domu z sezonowych warzyw, ale też w większych sklepach znajdziecie ajvar w słoiczkach. Produkuje go kilka firm, więc nie powinno być problemu z dostępem do tego bałkańskiego smakołyku :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation