Kuchnia

dzemy

DŻEM Z GRUSZEK, IMBIRU I CYTRYN Z DODATKIEM KUMINU

SKŁADNIKI
* 250g brązowego cukru
* 200ml wody
* 50g korzenia imbiru, obranego i startego na tarce do jarzyn (duże oczka)
* 3 łyżeczki ziaren kuminu (kminu rzymskiego), uprażonych na suchej patelni
* 1kg dojrzałych gruszek, obranych i pokrojonych w ósemki
* 3 duże cytryny, idealnie niewoskowane (skórka otarta, a miąższ pokrojony w cząstki)
* 200ml białego wina

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W szerokim rondlu o grubym dnie z cukru i wody przygotowujemy syrop (cukier wsypujemy do wody i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, następnie zwiększamy moc palnika i gotujemy całość 'do nitki').
Dodajemy uprażone ziarna kuminu i imbir i gotujemy chwilę.
Dodajemy cząstki gruszek oraz skórkę, sok i miąższ z cytryn.
Gotujemy całość na średnim ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (czas gotowania zależy od tego, jak dojrzałe były gruszki i ile puszczą soku).
Pod koniec gotowania dodajemy wino i gotujemy jeszcze parę minut.
Dżem przekładamy do wyprażonych słoików i ewentualnie pasteryzujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation