DIY - zrób to sam

Jedzenie.

Sałatka z kurczakiem curry i grzankami

1/2 piersi z kurczaka
sól, chili, curry
sałata (lodowa lub masłowa)
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1/3 małej cukinii
1 kromka pełnoziarnistego chleba
zioła prowansalskie
+ sos
3 łyżki jogurtu naturalnego
płaska łyżeczka chrzanu
szczypta soli oraz świeżo mielonego pieprzu

Pierś z kurczaka dzień wcześniej przekrawamy na pół w poprzek i dokładnie nacieramy mieszanką odrobiny soli, chili oraz sporej ilości curry, a następnie wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia podsmażamy dokładnie kurczaka z obu stron (dość długo, aby na pewno nie był surowy w środku) oraz jednocześnie wrzucamy na kilka minut na patelnie plasterki cukinii.
W między czasie rwiemy sałatę lodową na kawałki, siekamy cebulę oraz przekrawamy w pół pomidorki koktajlowe.
Gotowe mięso kroimy w plasterki i układamy naprzemiennie z kawałkami cukinii na sałacie.
Obok kładziemy pomidorki i posypujemy całość posiekaną cebulką.
Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie, posypujemy ziołami prowansalskimi i co jakiś czas mieszamy czekając aż grzanki będą chrupkie.
Do sałatki, mieszając podane składniki tworzymy lekki chrzanowy sos :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation