Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

na słodko

Francuskie ślimaczki z serem i rodzynkami

Składniki:
500g blok ciasta francuskiego
garść rodzynek
250g serka trzykrotnie zmielonego (u mnie quark)
cukier puder do smaku
1 jajko

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Serek wymieszać z cukrem pudrem do smaku. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć z nadmiaru wody i wymieszać z serkiem. Tak przygotowanym nadzieniem posmarować rozwałkowane ciasto (ze strony, od której będziemy zaczynać rolowanie, posmarować mniejszaą ilością serka, żeby ciasto dopiekło się w środku). Całość zwinąć w rulon. Pokroić na plastry okolo 2 cm, rozpłaszczyć ręką. Gotowe ślimaczki rozłożyć na blaszce posypanej mąką i posmarować je rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Przełożyć na drugą stronę, posmarować jajkiem i piec jeszcze ok. 5 minut. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation