Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Hobby

sowy

1 i ¼ szklanki mąki

12g świeżych drożdży

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1/3 szklanki letniej wody

Do zaczynu drożdżowego: ¼ łyżeczki cukru + ½ łyżki mąki + 2 łyżki ciepłej wody (ale nie gorącej!)

Dodatkowo u mnie: sos pomidorowy przygotowany z pomidorów malinowych przetartych przez sitko, grillowana cukinie, plasterki pomidora i mozzarella

Przygotowanie:

Przygotowanie rozpoczynamy od drożdżowego zaczynu. W misce umieszczamy rozdrobnione drożdże, wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy wodę i mieszamy, aż do połączenia składników. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie do osobnej miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Wlewamy zaczyn drożdżowy , oliwę i wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby można dosypać troszkę mąki). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Ciasto dzielimy na 5 części, z każdej formujemy mały okrągły placek jak na pizze (dość cienki). Każdy z nich smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim wybrane przez siebie składniki (u mnie grillowana cukinia, pomidor i mozzarella).

Pieczemy 5 minut w 250 stopniach, następnie skręcamy do 220 stopni i pieczemy jeszcze około 10 minut (lub do zarumienienia).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation