Kuchnia

My kitchen is my castle

knoppersy

składniki:

masa mleczna:

1/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
175 g miękkiego masła
1 (szklanka 200ml) szklanka mleka w proszku

masa czekoladowa:

100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych - ok100 g orzechów . laskowych

dodatkowo:

3 suche wafle
50 g czekolady mlecznej (dałam gorzką)
50 g czekolady gorzkiej

wykonanie:

masa mleczna:

mleko (1/4 szkl) wlać do małego garnuszka, dodać do niego cukier (4 łyżki) i zagotować, cały czas mieszając. gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić.

masło (175g) zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). miksować tak długo, aż masa będzie gładka. następnie dodać mleko w proszku i zmiksować.

masa czekoladowa:

orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej pod przykryciem, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. uprażone orzechy posiekać na kawałeczki.

masło zmiksować (100g), dodać do niego nutellę (160g), kakao (1 łyżke) i dalej miksować. następnie dodać zmielone i posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.

składanie:

na dużą deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą czekoladową i przykryć drugim waflem. posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. po stężeniu i sklejeniu się wafli, posmarować je roztopioną czekoladą (czekolady roztopić w kąpieli wodnej) od strony kremu mlecznego. odstawić do lodówki (już bez obciążenia), by czekolada stężała. po stężeniu czekolady pokroić w kwadraty.

smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation