Kuchnia

CIASTKA

Ciasteczka dyniowo - owsiane
Składniki( na około 40-50 ciasteczek, w zależności od wielkości):

2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1/4 łyżeczki soli
227g masła lub margaryny( dodałam 160g)
1 szklanka jasnego brązowego cukru( dodałam 3/4 szklanki)
1 szklanka białego cukru( dodałam 3/4 szklanki)
1 szklanka puree z dyni
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g białej czekolady,* dość grubo pokrojonej
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych*
1/2 szklanki rodzynek*

* czekoladę i bakalie można dowolnie zastępować, można użyć np. ciemną czekoladę, orzechy włoskie czy suszoną żurawinę

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dużą blaszkę wyłożyć matą silikonową lub papierem do pieczenia.
W misce wymieszać: mąkę, płatki owsiane, sodę, cynamon, przyprawę do pierników i sól. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło oraz oba rodzaje cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodać puree z dyni, jajko i ekstrakt z wanilii- wszystko dobrze wymieszać. Do masy dodawać stopniowo( najlepiej w 3-4 porcjach) mąkę i połączyć na gładką masę. Na koniec wrzucić 3/4 białej czekolady i orzechów oraz wszystkie rodzynki, wymieszać łyżką.
Wilgotnymi rękoma kształtować nieduże kulki, wielkości orzecha włoskiego( można również zsuwać je bezpośredio z łyżki na blaszkę). Układać na przygotowanej blaszce, zachowując nieduży odstęp, i spłaszczyć. Następnie ułożyć resztę czekolady i orzechów. Piec około 12-14 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po wystudzeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku do 3 dni( u mnie wytrzymały prawie 5 dni i nadal były wilgotne i miękkie)
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation