Kuchnia

chleb

150 g mąki pszennej razowej
250 g mąki pszennej chlebowej
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju (dałam ten z pomidorów)
1 1/2 łyżeczki soli
230 g wody
70 g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w paski
50 g czarnych oliwek, pokrojonych w krążki

Drożdże kruszymy, rozcieramy z cukrem i odrobiną wody. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy.

Mąki wsypujemy do miski, wlewamy zaczyn oraz olej. Stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto końcówką z hakiem. Kiedy z ciasta zacznie formować kula, dorzucamy suszone pomidory, oliwki i wsypujemy sól. Wyrabiamy dalej, by ciasto było miękkie i elastyczne.

Wyrobione ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 - 2 godziny, by podwoiło ono swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na delikatnie podsypany mąka blat. Formujemy z niego kwadrat i składając wszystkie rogi do środka, formujemy kulę. Ciasto wkładamy do wysypanego mąką koszyka i odstawiamy, by podwoiło objętość, na około godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, do zimnego wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką.
Kiedy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmujemy pokrywkę, chleb przekładamy do garnka i przykrywamy pokrywką. Po 20 minutach pokrywkę zdejmujemy i dopiekamy jeszcze 10-15 minut.

Chleb popukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos, skórka powinna być rumiana.

Studzimy na kratce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation