Kuchnia

Kuchnia

Lekka zapiekanka makaronowa z kurkami i boczkiem (4 porcje):
250g makaronu pełnoziarnistego (u mnie penne)
300g kurek
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
2 jajka
350 ml mleka (lub 300 + 50ml śmietanki 12%)
3 łyżki posiekanego oregano
100g chudego boczku
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka oliwy
1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (nawet odrobinę twardszy niż do jedzenia). Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy krótko zimną wodą i przekładamy do dużej miski.
Kurki myjemy dokładnie i kroimy, cebulę i boczek kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę.Na łyżce oliwy szklimy cebulę, po czym dodajemy pokrojone kurki. Gdy grzyby puszczą wodę dodajemy czosnek i boczek. Smażymy, aż woda całkowicie odparuje.Wyłączamy gaz i odstawiamy aż lekko przestygnie. Do miski z makaronem przekładamy zawartość patelni, dodajemy dużo świeżo mielonego pieprzu, sól morską, posiekane oregano. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie pojemność 2l). W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko i parmezan, roztrzepujemy dokładnie. Zalewamy makaron. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, pod przykryciem. Na ostatnie 5 minut zdejmujemy przykrywkę. Można podawać dodatkowo posypane oregano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation