Design

Design

Placki:
30 dag mąki pszennej
150 ml wody
łyżeczka soli
Pół łyżeczki curry indyjskie ( wg gustu)
2 łyżki oleju

Z mąki, wody, soli, oleju i curry wyrobić gładkie ciasto. Na podsypanej  mąką stolnicy rozwałkować cztery cienkie placki, i upiec ( pieczemy na suchej, teflonowej patelni, po minutce z każdej strony). Odstawić, najlepiej między dwa talerze, aby nie wyschły.

Wkładka:

pół filetu z piersi kurczaka
liść sałaty
3 plasterki pomidora
średni ogórek
2 kefiry naturalne
ząbek czosnku
olej słonecznikowy
mieszanka przypraw do gyrosa

Mięso:
1. Filety dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić tłuste części.
2. Pokroić w poprzek na paski.
3. Pół łyżeczki oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Przełożyć do niej mięso.
4. Całość odstawić na kilka chwil aby mięso przeszło aromatem ziół.
5. Rozgrzać patelnię i przerzucić na nią mięso. Nie dodawać już tłuszczu.
6. Delikatnie obsmażyć kawałki mięsa po czy przykryć patelnię pokrywką i dusić mięso aż do uzyskania pożądanej miękkości.

Sos:
1. 2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Ogórka i czosnek połączyć z kefirem naturalnym.

Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Pośrodku ułożyć porwany listek sałaty, na nim mięso, pomidora i ogórka. Całość polać resztą sosu. Placek zawinąć.

Ten przepis nie jest moim przepisem, a sklejanką 3 znalezionych przeze mnie w sieci. Zdęcie również znalazłam w internecie. Myślę jednak, że ten przepis warto sprawdzić ;). Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation