Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Uroda

Fantasmagorie

"Schabowy z farszem grzybowo-serowym"
3 grube plastry schabu b/k,
kilka podgrzybków,
2-3 garści startego sera,
1/2 niedużej cebuli,
1 łyżka masła,
1 jajko,
4-5 łyżek mleka,
do panierowania: mąka i bułka tarta,
do smaku: sól, pieprz biały, tymianek,
do smażenia: olej,
Sposób przygotowania:
Plastry nacięłam ostrym nożem poziomo, m/w w połowie grubości, tak żeby powstała duża, głęboka kieszeń. Oprószyłam w wierzchu i w środku solą oraz pieprzem.
Grzyby oczyściłam, pokroiłam w ćwierć plasterki, cebulkę posiekałam. Na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam na ostrym ogniu cebulę razem z grzybami odparowując nadmiar wody, doprawiłam tymiankiem, solą i pieprzem. Gdy przestygły dosypałam ser, wymieszałam. Tak przygotowany farsz nałożyłam do kieszeni w schabowych. Opanierowałam kolejno w mące, jajku roztrzepanym w mlekiem i bułce tartej - szczególnie starannie docisnęłam panierkę w miejscu nacięcia. Smażyłam kotlety na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przykryłam patelnię i poddusiłam 2-3 min. na wolnym ogniu. Podałam z kopytkami i pomidorem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation