Kuchnia

m-alinowo

SERNIK Z MALINAMI NA PELNOZIARNISTYM SPODZIE.

Oryginalny przepis na tortownicę o śr. 26 cm, ja zrobiłam w 22 cm, zachowując tę samą ilość składników.

Spód:

175 g mąki pszennej pełnoziarnistej,

szczypta soli,

szczypta cynamonu,

50 g cukru,

75 g schłodzonego masła,

1 jajko

Masa serowa:

400 g malin,

100 g miękkiego masła,

3 jaja,

500 g twarogu (użyłam tłustego, który dwukrotnie przepuściłam przez maszynkę),

100 g cukru,

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,

3 łyżki soku z cytryny,

szczypta startej skórki z cytryny,

cukier puder

Spód: wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Masa: maliny przebrać i oczyścić. Masło roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać twaróg, mąkę, miękkie masło, sok i skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wszystko delikatnie wymieszać. Połową masy posmarować kruche ciasto. Kilka malin odłożyć do dekoracji, resztę ułożyć na cieście i przykryć pozostałą masą serową. Sernik piec 60-70 minut (po 30 minutach pieczenia przykryć folią aluminiową). Studzić przez ok. 1/2 godziny w otwartym piekarniku. Wyjąć i odstawić na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem udekorować pozostałymi malinami i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation