Kuchnia

Ciasta i torty

CIASTO Z JABLKAMI I KREMEM.

Składniki:



na biszkopt:

1 szkl. cukru

4 jajka

3/4 szkl. mąki pszennej

1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia



masa jabłkowa:

2 kg jabłek

1 łyżka masła

1 galaretka z cukrem (jasnego koloru)

2 łyżki manny



na krem:

1/2 litra mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

25 dag margaryny

3/4 szkl. cukru

1 op. cukru waniliowego



posypka z kokosem:

2 łyżki masła

3 łyżki cukru

paczka wiórków kokosowych 100g



Wykonanie:



Przygotować biszkopt. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Prostokątną brytfankę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać do niej biszkopt. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160 st. C ok. 20-30 minut.

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć z masłem około 15 minut. Na koniec dodać galaretkę i mannę, jeszcze chwilę razem posmażyć. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Krem. Z pół litra mleka odlać niepełna szklankę i rozpuścić w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać mleko wymieszane z mąką i ugotować jak budyń. Margarynę rozbić mikserem i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ciągle miksując, aż do uzyskania gładkiego kremu.

Kokos. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i kokos. Smażyć jak zasmażkę, do delikatnego zrumienienia na złoty kolor. Trzeba robić to ostrożnie cały czas mieszając gdyż łatwo się przypala.

Na gotowy biszkopt wyłożyć jabłka, na jabłka krem, a następnie posypać przesmażonym kokosem.

Wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation