Kuchnia

Jedzonko

Składniki dla 4 osób:
4 pojedyncze filety z piersi z kurczaka
100 g serka mascarpone (mniej niż pół opakowania)
1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (może być suszony)
skórka otarta z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
8 plastrów szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej) lub wędzonego boczku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
wytrawne białe wino (opcjonalnie)

Filety myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon. Solimy, pieprzymy z każdej strony i odstawiamy. Mascarpone rozcieramy łyżeczką. Dodajemy do niego posiekane zioła, skórkę z cytryny oraz wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu. Dokładnie mieszamy. Piersi nacinamy kilka centymetrów wzdłuż (nie rozcinając brzegów) tworząc tzw. „kopertę” . Do środka każdego kurczaka nakładamy 1/4 masy serowej. Każdą pierś owijamy dwoma plastrami szynki lub boczku, zwracając szczególną uwagę na to, aby szczelnie owinąć miejsce rozcięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka przez 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy do nagrzanego piekarnika (jeśli mamy patelnię z metalową lub żeliwną rączką możemy wstawić całą patelnię, jeśli nie – przekładamy kurczaki na blachę wyłożoną pergaminem). Pieczemy przez 13-15 minut. W tym czasie na patelnię po smażeniu, wlewamy niewielki chlust białego wina. Redukujemy na małym ogniu, mieszając z resztkami oliwy i polewamy gotowego kurczaka (po ok. 1 łyżeczce na porcję).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation