Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Babeczki Ferrero Rocher

SKŁADNIKI:

CIASTO (na 8sztuk):
100g orzechów laskowych

50g masła
50g czekolady deserowej

2 jajka
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
3 i 1/2 łyżki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ciemnego kakao

Orzechy uprażyć na suchej patelni, wstrząsając nią co chwila, kiedy skórki zaczną pękać zdjąć z ognia i obrać (nie muszą być obrane bardzo dokładnie, jeśli trochę skórek zostanie nic się nie stanie). Połowę zmielić na mąkę, pozostałą część odłożyć w całości.
Masło i czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu mieszając i pozostawić do przestudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Dodać cukier - ubić. Dołożyć żółtka - ponownie ubić. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem, kakao i zmielonymi orzechami. Mieszankę przełożyć do masy jajecznej i delikatnie wmieszać. Na koniec wlać przestudzone masło z czekoladą - wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych lub babeczkowych pozostawiając około 0,5cm miejsca od krawędzi foremki (papilotki).

PIECZENIE: 175st, ok. 30min (do suchego patyczka)

DODATKOWO:
8 czubatych łyżeczek Nutelli (koniecznie oryginalnej)
50g czekolady deserowej

Z pozostawionych orzechów odłożyć 8 sztuk. Pozostałe posiekać dość drobno.
W ostudzonych babeczkach wydrążyć (można to zrobić za pomocą specjalnego narzędzia, łyżki do melonów lub zwykłej łyżeczki do herbaty z wydłużoną końcówką) dziurki sięgające mniej więcej połowy wysokości babeczki pozostawiając nienaruszone brzegi (na grubość około 3-5mm). Każde wgłębienie wypełnić Nutellą, za pomocą wykałaczki "wbić" w Nutellę po jednym orzechu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pędzelkiem rozprowadzić na wierzchu każdej babeczki (łącznie z powierzchnią, którą zajmuje Nutella), od razu posypywać posiekanymi orzechami.

Można podawać od razu po wykonaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation