Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Trufle piernikowo- migdałowe

Składniki:
100g czekolady gorzkiej
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
100g posiekanych migdałów bez skórki
100g masy marcepanowej
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo:

kakao
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
Wmieszać przyprawę do piernika.
Masę marcepanową zetrzeć na tarce lub pokroić drobno i zmiksować z masą czekoladową. (Masa powinna lekko zgęstnieć). Wmieszać posiekane migdały.
Masę wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki, aby zgęstniała.
Zanurzać ręce w zimnej wodzie i formować kuleczki. Układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. (Masa jest bardzo miękka. Moczenie rąk w wodzie ułatwia formowanie kulek. Gdyby masa była jednak za rzadka, można ją jeszcze zmiksować, aby zgęstniała lub dodać trochę kakao).
Schłodzone trufle obtoczyć w kakao. (Najprościej jest włożyć kulkę do miseczki z kakao i potrząsać miską, aż kakao całą ją oblepi).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation