Kuchnia

Kulinaria

Muffiny szarlotkowe
Składniki:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki kaszy manny
3/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 mały jogurt (u mnie o smaku pieczonego jabłka)
mleko (1/2 kubeczka po jogurcie)
2 jajka
1 jabłko
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka drobnego cukru
Kruszonka
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki cukru
orzechy włoskie (ilość wg upodobania)
1-2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać, dodać olej, jogurt, mleko, jajka i połączyć wszystkie składniki. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Orzechy posiekać, dodać mąkę i cukier na kruszonkę i wymieszać z roztopionym masłem. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Ciasto rozdzielić do foremek, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłko i przykryć kruszonką. Piec ok. 40 minut. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation