Kuchnia

Smakołyki

Miodowo-musztardowe polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie serowym
Polędwiczki:

2-3 sztuki polędwicy wieprzowej
3 łyżki musztardy
2-3 łyżki miodu
3-4 łyżki oliwy z oliwek
tymianek
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz
Polędwiczki myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Rozbijamy na cieńsze plastry (dłonią lub lekko tłuczkiem).
Z pozostałych składników robimy marynatę. Oliwę mieszamy z musztardą, miodem, tymiankiem i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone polędwiczki zalewamy marynatą i odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Tuż przed podaniem polędwiczki smażymy na patelni grillowej na dość sporym ogniu, po kilka minut z każdej strony.

Warzywa z sosem serowym:
mrożona mieszanka warzyw: brokuły, kalafior, marchewka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła
10 dag startego żółtego sera
sól, pieprz

Warzywa gotujemy na parze na półtwardo.
W rondelku prażymy mąkę na maśle, dodajemy powoli mleko i gotujemy razem aż zgęstnieje. Dodajemy starty ser, jeśli sos jest za gęsty, rozprowadzamy mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Można dodać również gałkę muszkatołową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation