Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zdrowe Odżywianie: Owsiane ciasteczka bananowo - jabłkowe

Składniki na 20 ciasteczek:

Płatki owsiane - 1 i 1/2 szklanki
Banany (dojrzałe) - 3 sztuki
Jabłka - 2 sztuki
Migdały (posiekane) - 1/3 szklanki
Rodzynki - pół szklanki
Miód - łyżeczka
Cynamon - łyżeczka


Sposób przygotowania:

Banany i jabłka miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Do owoców dodajemy pozostałe składniki - dokładnie mieszamy.
Powstałą masę wykładamy za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - formujemy okrągłe ciasteczka.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180˚ przez 30 minut.



Wartość odżywcza jednego ciasteczka:

Energia: 81 kcal
Białko: 1,8 g
Tłuszcz: 1,7 g
Węglowodany: 16 g
Błonnik pokarmowy: 1,8 g
Cholesterol: 0 mg



Owsiane ciasteczka bananowo - jabłkowe są dobrym źródłem:

Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation