Kuchnia

Ciasta

Sałatka z dziurawej rukoli z grzankami, grillowanym kurczakiem i sosem jogurtowo-czosnkowym
SKŁADNIKI (4 osoby):

1 filet z piersi kurczaka (połowa całej piersi)
pęczek rukoli
pęczek młodej cebulki
gałązka pomidorów
kilka gałązek świeżego oregano
1 ząbek czosnku
mały jogurt grecki
oliwa
mała ciabatta
sok z połowy cytryny
sól i pieprz

WYKONANIE:

Filet z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki, solimy, pieprzymy, dolewamy dwie łyżki oliwy, sok z cytryny i kilka rozdrobnionych gałązek oregano. Całość mieszamy, tak aby marynata pokryła wszystkie kawałki kurczaka i pozostawiamy w cieple przez około pół godziny aby się zamarynowały.
Następnie kawałki kurczaka smażymy na patelni grillowej. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Jogurt grecki mieszamy z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Ciabattę drzemy na kawałki i wrzucamy na oliwę. Smażymy ze wszystkich stron, aż powstaną rumiane grzanki.
Rukolę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Na niej układamy kawałki kurczaka, ćwiartki pomidorków oraz grzanki. Całość posypujemy posiekaną młodą cebulką oraz listkami oregano. Podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation