Kuchnia

Ciasta

Tarta czekoladowo-piernikowa

SKŁADNIKI
składniki na kruche ciasto czekoladowe do tarty
200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) )
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
50 g cukru pudru ((1/3 szklanki) )
120 g masła
1 jajko ( rozmiar L)
odrobina zimnej wody (opcjonalnie -)
składniki na krem czekoladowo-piernikowy:
250 ml śmietany kremówki (- użyłam 30 %)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka miodu
25 ml likieru ( lub nalewki pomarańczowej – opcjonalnie)
INSTRUKCJA

Jak zrobić kruche ciasta do tarty piernikowej
Zmiksuj razem wszystkie składniki, jeśli ciasto nie chce się zlepić to dodaj odrobinę zimnej wody.
200 g mąki pszennej,2 łyżki gorzkiego kakao,1 łyżeczka mielonego cynamonu,1 łyżeczka przyprawy do piernika,50 g cukru pudru,120 g masła,1 jajko,odrobina zimnej wody
Krótko zagnieć ciasto dłońmi, uformuj płaski dysk, owiń ciasto folią i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę.
Schłodzone ciasto, krótko zagnieć, tak aby stało się bardziej plastyczne i rozwałkuj na cienki placek.
Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy około 28 cm.
Nakłuj ciasto widelcem.
Połóż na cieście papier do pieczenia a na niego nasyp suche ziarna grochu/fasoli albo specjalne kuleczki ceramiczne do zapiekania.
Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz ciasto jeszcze przez 5-10 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Pozostałe ciasto ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij z niego nieduże ciasteczka – upiecz je w 180 stopniach przez 10-12 minut.
Jak zrobić czekoladowy krem z piernikiem
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę razem z przyprawą do piernika i miodem.
250 ml śmietany kremówki,2 łyżeczki przyprawy do piernika,1 łyżka miodu
Gdy śmietana będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
200 g gorzkiej czekolady
Jeśli chcesz, to teraz możesz dodać likier lub nalewkę – wymieszaj.
25 ml likieru
Wylej krem na ostudzony spód.
Na wierzchu ułóż upieczone ciasteczka.
Schowaj ciasto do lodówki, aby krem stężał.
Jeśli zostało ci trochę kremu, to schowaj go lodówki na pól godziny, gdy będzie gęstszy przełóż do woreczka z tylką i wyciśnij go na wierzch tarty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation