Kuchnia

Christmas cake

Wieniec drożdżowy piernikowy z czekoladą

– przepis
Porcja
WIENIEC ŚREDNICY OK. 30 CM
Składniki
CIASTO
160 ml letniego mleka
50 g cukru
15 g drożdży, świeżych
380 g mąki pszennej chlebowej
60 g masła, roztopionego i wystudzonego
2 jajka
1/3 łyżeczki soli
NADZIENIE
50 g masła, miękkiego
4 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
100 g czekolady mlecznej
LUKIER
1/3 szklanki cukru pudru
ok. 1 łyżeczki wody
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie
do mleka (powinno być letnie, lekko ciepłe), dodać cukier, wkruszyć drożdże i dodać ok. łyżki mąki (odliczonej od ilości 380 g). Z grubsza wymieszać i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce - aż rozczyn urośnie
w misce umieścić mąkę, dodać rozczyn, jajka oraz sól i zacząć dokładnie wyrabiać (najłatwiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Po chwili, gdy masa będzie jednolita, dodać masło (roztopione, ale koniecznie wystudzone) i dalej wyrabiać. Dokładnie wyrabiać ciasto przez minimum kilka minut, aż będzie jednolite, elastyczne i gładkie
ciasto w misce przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - aż podwoi objętość - tj. na ok. godzinę
wyrośnięte ciasto dać na stolnicę wysypaną mąką i dalej podsypując delikatnie mąką, rozwałkować je na prostokąt wielkości ok. 35 na 50 cm
przygotować nadzienie: wymieszać cukier z cynamonem i przyprawą piernikową, a czekoladę pokroić w drobną kostkę
na całej powierzchni ciasta delikatnie rozsmarować miękkie masło, następnie posypać równomiernie cukrem z przyprawą i cynamonem, a następnie wysypać równomiernie kawałki czekolady
ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku, tak, by uzyskać roladę długości 50 cm. Następnie ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż dokładnie na pół, tak by uzyskać dwa długie kawałki - po przecięciu zobaczymy przekrój - nasze warstwy z nadzieniem. Zacząć zawijać wokół siebie oba kawałki ciasta, tak by przekrój pozostawał na zewnątrz. Po zakończeniu zawijania powinniśmy uzyskać długi "warkocz" z naszych dwóch kawałków, z widocznymi przekrojami z nadzieniem. Oba końce "warkocza"połączyć ze sobą, tak, by uzyskać wieniec - końcówki estetycznie skleić i zawinąć pod spód
gotowy wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 do 20 min do podrośnięcia
następnie wstawić wieniec do piekarnika nagrzanego do 185°C i piec przez 30 do 35 minut - do momentu gdy ciasto z wierzchu będzie mocno zarumienione na złoto-brązowy kolor. Ma być mocno rumiane, ale należy uważać, by się nie przypaliło
upieczony wieniec przestudzić przez kilkanaście minut, a następnie polukrować. Dokładnie utrzeć cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, aż do uzyskania dość gęstego lukru. Polać wieniec strużkami lukru
wystudzony wieniec z zastygniętym lukrem szczelnie przykryć, by ciasto nie wysychało
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation