Kuchnia

Christmas cake

Bogaty Keks Angielski – Fruit Cake

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
100g kandyzowanych wiśni
100g mieszanki kandyzowanych skórek (może być mieszanka keksowa)
450g rodzynek sułtańskich Bakalland
100g suszonej żurawiny Bakalland
100g suszonych wiśni Bakalland
100g suszonych moreli Bakalland
100g suszonych daktyli Bakalland
100g posiekanych orzechów
350g mąki pszennej (użyłam tortowej) + 2 łyżki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
skórka starta z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
300g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
250g jasnego brązowego cukru
6 jajek
brandy lub whisky do nasączenia (około 15 łyżek)
6 łyżek konfitury morelowej
suszone owoce, orzechy do ozdobyBogaty Keks Angielski – Fruit Cake 11. Mąkę przesypujemy do dużej miski (350g), dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy wszystkie bakalie i mieszamy (patrz FILM).2. Do drugiej miski przekładamy masło i ucieramy je mikserem przez około 1 minutę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszamy mikserem do połączenia składników. Z ostatnim jajkiem dodajemy 2 łyżki mąki.3. Do maślanej masy dodajemy startą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczową, krótko mieszamy. Wsypujemy bakalie z mąką i dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką, powstanie bardzo gęste ciasto.4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wyrównujemy. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150°C na funkcji góra-dół przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. W połowie pieczenia ciasto możemy nakryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Bogaty Keks Angielski – Fruit Cake 6. Ostygnięty keks zawijamy w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową i odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie (keks możemy upiec nawet z trzymiesięcznym wyprzedzeniem). Raz w tygodniu keks odwijamy i nasączamy go 3-5 łyżkami alkoholu.7. Do rondelka przekładamy konfiturę morelową, stawiamy na gazie i gotujemy. Jak się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy ją jeszcze przez 2 minuty. Ściągamy z ognia i przecieramy przez sito. Ciepłą konfiturą smarujemy wierzch ciasta (trochę konfitury nam zostanie) i układamy bakalie (patrz FILM). Bakalie smarujemy pozostałą konfiturą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation