Kuchnia

Christmas cake

CIASTO CHATKA MIŁOŚCI

Składniki:

2 wafle tortowe
700 ml mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
300 g cukru
6 żółtek
7 łyżek mąki
250 g miękkiego masła
350 g ciemnych markiz, np. oreo
3 czubate łyżki kremu czekoladowego, np. nutelli

Przygotowanie:

Krem:
Do garnka z grubym dnem wlać mleko, dodać ekstrakt waniliowy i jedną szklankę cukru. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając i uważając, żeby nie wykipiało. Odstawić.
W miseczce wymieszać pozostały cukier z mąką. W misie miksera utrzeć na gładką masę żółtka razem z mieszanką cukru i mąki. Do żółtek powoli dolewać po trochu przestudzone mleko, ciągle miksując. UWAGA: mleko trzeba dolewać cienką strużką, aby żółtka się nie ścięły.
Przelać krem do garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do uzyskania konsystencji budyniu.


Gotowy budyń odstawić do przestygnięcia, następnie przełożyć do miski, przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuch i wstawić do lodówki do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie przygotować wkład serduszkowy, a następnie dokończyć robienie kremu:
Masło utrzeć na puch, następnie (dalej ucierając) dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Wkład seruszkowy:
W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać krem czekoladowy i miksować do połączenia składników. Przygotować deskę do krojenia. Z masy ciasteczkowej uformować kulki, spłaszczyć na desce i foremką wycinać serduszka. Serduszka układać jedno na drugim, tworząc 2 piramidki, które połączone razem będą miały długość wafla.


Następnie włożyć deskę z wkładem serduszkowym do zamrażalnika, aby masa stwardniała.

Składanie chatki:
Wafle przeciąć wzdłuż na pół (do chatki potrzebne będą 3 kawałki). Na każdym waflu rozsmarować krem.


Na jednym z nich na środku wetknąć wkład serduszkowy, a następnie pokryć go kremem - najwięcej nałożyć na górze, aby po złożeniu chatki nie było dziury.


Pozostałe wafle przykleić do boków chatki, przełożyć na talerz, na którym będzie serwowana i polać dowolną polewą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation