Kuchnia

Christmas cake

TARTA MAKOWA

Składniki:

275 g mąki tortowej,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
szczypta soli,
2 żółtka z jajek L

400 g masy makowej,*
orzechy, suszone owoce,**
1 jajko L


Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do mąki i posiekać dobrze nożem, bądź siekaczem do ciasta kruchego. Kiedy masło jest już rozdrobnione dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę, lub do zamrażalnika na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę na tartę - u mnie o średnicy 25 cm.
Resztę ciasta pozostawiamy na udekorowanie wierzchu tarty - wycinamy foremką do ciasteczek, u mnie gwiazdki.
Masę makową wykładamy do miski, dodajemy posiekane orzechy i pokrojone suszone owoce, jeśli są bardzo wysuszone możemy je na chwilę zamoczyć we wrzątku. Do masy dodajemy roztrzepane jajko i wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wstawiamy formę wyłożoną kruchym ciastem, podpiekamy około 15 minut. Po upływie tego czasu formę wyciągamy i wypełniamy przygotowaną masą makową. Wkładamy do piekarnika na kolejne 30 - 40 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów i stężenia masy. Następnie na wierzch tarty wykładamy ciasteczka z resztek z kruchego ciasta i dopiekamy jeszcze kolejne 10 minut. Upieczoną tartę studzimy w formie na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation