Kuchnia

Christmas cake

SERNIK RAFAELLO

Składniki (12 porcji):

Spód

120 g. biszkoptów
80 g. mielonych blanszowanych migdałów
100 g. masła
50 g. białej czekolady
Masa serowa
750 g. mielonego twarogu sernikowego (z wiadereczka)
500 g. mleka (należy zważyć)
250 g. białej czekolady
200 g. wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 czubata łyżka żelatyny
Wierzch
125 g. serka philadelphia
30 g. cukru pudru
10 szt. pralinek rafaello
blanszowane migdały
wiórki kokosowe

Sernik rafaello


Dno tortownicy o średnicy 22 cm. wyłóż papierem do pieczenia tak, aby jego brzegi wychodziły poza blaszkę. Zamknij tortownicę obręczą wypuszczając papier poza nią.

Biszkopty zmiel w młynku lub blenderze, wymieszaj z mielonymi migdałami. Masło i białą czekoladę postaw w rondelku na małym ogniu i mieszaj aż się rozpuszczą i połączą. Wlej do biszkoptów i wymieszaj dokładnie ręką. Wsyp spód do tortownicy i ugniataj dłonią zakrywając dokładnie dno. Wstaw do lodówki do stężenia spodu.

Twaróg sernikowy zmiksuj w dużej misce z cukrem pudrem.
Wiórki kokosowe zmiel jak najdrobniej.
Mleko wlej do garnka i postaw na niewielkim ogniu. Wrzuć połamaną na kostki czekoladę i wsyp cukier waniliowy. Podgrzewaj i mieszaj aż czekolada całkiem się rozpuści. Dodaj wiórki kokosowe i żelatynę. Podgrzewaj aż masa będzie bardzo gorąca, ale nie zagotowuj jej. Upewnij się, że cała żelatyna się rozpuściła. Masę zdejmij z ognia.
Do twarogu wlewaj masę kokosową cały czas miksując mikserem. Gdy wszystko będzie już wymieszane wylej masę na przygotowany i zastygnięty spód.
Wstaw ostrożnie sernik do lodówki na całą noc.

Zastygnięty sernik wyjmij z tortownicy. Udekoruj serkiem philadelphia zmiksowanym z cukrem pudrem. Na wierzchu ułóż pralinki, migdały i posyp wiórkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation