Kuchnia

Christmas cake

Piernik świąteczny

Ciasto piernikowe:

120 g masła
120 g cukru białego
4 płaskie łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
3 łyżki gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
2 bardzo płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml mleka
2 jajka
330 g mąki pszennej
Masa grysikowa:

40 g kaszy manny
60 g cukru
200 ml mleka
80 g miękkiego masła
Polewa czekoladowa:

80 ml śmietanki kremówki 30%
120 g gorzkiej czekolady
30 g płatków migdałowych
Dodatkowo:

1/2 słoiczka powideł śliwkowych

Wszystkie składniki na piernik świąteczny powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej go wykonać 1-2 dni przed Wigilią, bo ze względu na użyty krem grysikowy oraz powidła, ten piernik poleży według mnie do 5-7 dni po jego przygotowaniu.

W małym garnku roztapiamy masło (120 g) – ustawiamy małą moc palnika. Gdy się roztopi, wtedy dodajemy cukier (120 g), miód (4 płaskie łyżki), powidła śliwkowe (2 łyżki), przyprawę do piernika (1 łyżka), kakao (3 łyżki) oraz cynamon (1/2 łyżeczki).


Krok 2
przygotowanie piernika
Podgrzewamy cały czas na małym ogniu i mieszamy do momentu połączenia się składników. Nie doprowadzamy do wrzenia, bo masa może się zwarzyć.

Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 5 minut do lekkiego przestygnięcia.

Krok 3
dwa jajka w miseczce do roztrzepania
W tym czasie dwa jajka roztrzepujemy w miseczce przez dosłownie minutkę.
Krok 4
masa na piernik
Do lekko przestudzonej masy wlewamy mleko w temperaturze pokojowej (około 200 ml). Całość mieszamy za pomocą łyżki.

Krok 5
mąka pszenna z proszkiem do pieczenia
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną np. tortową (330 g) oraz proszek do pieczenia (2 bardzo płaskie łyżeczki).


Krok 6
masa na piernik
Do sypkich składników dodajemy roztrzepane wcześniej jajka oraz przestudzoną masę czekoladową.
Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą łyżki jedynie do połączenia się składników.

Krok 7
piernik świąteczny przed upieczeniem
Przelewamy do keksówki – moja o długości 28 cm. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół).

Krok 8
masa grysikowa
Masa grysikowa
W tym czasie przygotowujemy masę grysikową. W małym garnku podgrzewamy mleko (200 g). Gdy zaczną pojawiać się pierwsze bąbelki, wtedy wsypujemy kaszę manną (40 g) oraz cukier (około 60 g). Gotujemy na malutkim ogniu przez chwilkę (ciągle mieszając), a gdy masa nieco zgęstnieje, wtedy od razu zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 9
masa grysikowa z masłem
Miękkie masło (80 g) miksujemy na jasny puch.
Krok 10
krem grysikowy
Dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Całość miksujemy po powstania jednolitego kremu. Wkładamy go do lodówki.
Krok 11
trzy blaty na piernik świąteczny
Po całkowitym przestudzeniu ciasto piernikowe dzielimy na trzy blaty. Ja użyłam do tego noża do krojenia biszkopta z ząbkami, ale możesz użyć również zwykłego noża.

Krok 12
piernik z powidłami śliwkowymi
Na dolny blat nakładamy gęste powidła śliwkowe, rozsmarowujemy.

Krok 13
piernik z masą grysikową
Przykrywamy środkowym blatem ciasta. Nakładamy warstwę masy grysikowej z lodówki i rozsmarowujemy. Przykrywamy górnym blatem ciasta. Lekko dociskamy od góry.
Krok 14
piernik świąteczny z polewą czekoladową
Polewa czekoladowa
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80 ml). Zdejmujemy z palnika i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę (120 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy.

Polewamy wierzch piernika.

Krok 15
piernik z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi
Płatki migdałowe lekko podprażamy na suchej patelni. Gdy przestygną, wtedy posypujemy nimi wierzch ciasta.
Piernik świąteczny wkładamy do lodówki na godzinę zanim zaczniemy go kroić.

Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation