Kuchnia

Christmas cake

TORCIK SŁONECZNIKOWY Z KAJMAKIEM

Składniki na 2 blaty czekoladowe:

2/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g margaryny
60 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki kakao
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 18%
Wykonanie:

W garnuszku roztopić margarynę, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać kakao, porządnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W jednej misce wymieszać pozostałe suche składniki oprócz cukru (mąka, soda, proszek), a w drugiej na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na jasną pianę (ubijać ok 2 minuty). Do masy jajecznej wmiksować masę czekoladową. Następnie na zmianę dodawać suche składniki i śmietanę cały czas ubijając (ciasto powinno być dość gęste). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego d0 180 °C. Piec ok 35 minut do tzw. suchego patyczka, a następnie odstawić do wystudzenia.

Dodatkowo:

300 g serka śmietankowego (np. piątnica)
100 ml śmietany kremówki
1 puszka masy krówkowej (510 g)
4 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody
200 g słonecznika
70 g masła
3 łyżki mleka
5 łyżek cukru
1/4 szklanki mocnej herbaty+ 1 łyżka rumu
W garnuszku umieścić słonecznik, mleko, cukier i masło. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C do zarumienienia (15- 25 minut). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie pokruszyć.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Ciasto czekoladowe przekroić na 2 okrągłe blaty. Herbatę wymieszać z rumem i połową mieszanki nasączyć pierwszy blat czekoladowy.

Kremówkę oraz serek umieścić w misce i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez ok 3 minuty. Dodać wystudzoną żelatynę i kajmak i miksować jeszcze minutę. Wsypać 2/3 słonecznika i dokładnie wymieszać.

Połowę kremu przełożyć na nasączony blat, na wierzch położyć drugi blat, nasączyć go resztą herbaty i przykryć pozostałym kremem. Ciasto przykryć folią i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.

Ganache:

60 g czekolady (najlepiej mleczna i gorzka pół na pół), posiekanej
60 ml śmietany kremówki
Do małego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Schłodzić, by sos zgęstniał.

Wierzch ciasta polać polewą i posypać pozostałym słonecznikiem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation