Kuchnia
Christmas cake
Tort piernikowo-marchewkowy z kremem chałwowym
Składniki
300 g marchwi
4 jajka
175 g masła, bardzo miękkiego
250 g cukru
2 łyżki miodu
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2 do 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (zależnie od intensywności)
KREM
500 g serka mascarpone
400 g śmietany 36%
100 g cukru
100 g białej czekolady
100 g chałwy waniliowej
DO DEKORACJI
ok. 1 do 2 łyżek grubej rafinady (cukier o bardzo dużych kryształach)
kilka pierników ozdobionych lukrem (u mnie królewskim)
Wykonanie
z całości śmietany odjąć ok. 80 g i umieścić je w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną całą białą czekoladę. Zostawić do roztopienia, czasem delikatnie mieszając. Następnie wkruszyć chałwę i mieszać aż do roztopienia. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać białej czekolady (jest delikatna)
roztopioną czekoladę ze śmietaną i chałwą wymieszać do jednolitej, gładkiej konsystencji, a następnie schłodzić dobrze w lodówce
marchewkę zmielić w malakserze lub zetrzeć na drobne wiórki
jajka zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę
wymieszać ze sobą mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz przyprawę i dodać do masy jajecznej i ponownie zmiksować
następnie dodać marchewkę, miód, później masło i zmiksować na wolniejszych obrotach
2 tortownice 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno oraz boki) i wlać do nich ciasto, dzieląc masę równo po połowie. Jeśli nie macie dwóch tortownic, można upiec najpierw połowę, a później drugą. Po wlaniu do tortownicy ciasto dobrze wyrównać
piec w 200°C przez 20 min., a następnie w 180°C przez ok. 25 minut - aż do suchego patyczka
wyjąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Po ok 15 do 20 minutach można wyjąć je z formy
ciasta dobrze wystudzić, a następnie każde z nich przekroić na dwa blaty - w sumie uzyskamy cztery blaty. Blaty kroić idealnie na pół, biorąc pod uwagę całkowitą wysokość ciasta, tj. do najbardziej wybrzuszonego punktu, a nie zaczynać w połowie boku, który może być niższy od całości.
ubić na sztywno śmietanę kremówkę, następnie, ciągle ubijając, dodać cukier i dobrze zmiksować
ok. 2 łyżki z ubitej śmietany dodać do masy śmietanowo-czekoladowo-chałwowej i zmiksować, aby trochę ją "rozluźnić", bo po schłodzeniu będzie bardzo gęsta
do śmietany dodać serek mascarpone oraz masę śmietanowo-czekoladowo-chałwową i ponownie zmiksować, ale krótko i na niskich obrotach - tylko do połączenia składników, bo mascarpone nie lubi miksowania
pierwszy blat ułożyć na paterze i rozsmarować na nim 1/5 kremu. Położyć drugi blat i rozsmarować na nim kolejne 1/5 kremu. Położyć trzeci blat i powtórzyć, rozsmarowując następne 1/5 kremu. Przykryć czwartym blatem i rozsmarować pozostałe 2/5 kremu, najpierw na bokach, a następnie na wierzchu tortu, wyrównując powierzchnię kremu
wierzch tortu oraz boki posypać gdzieniegdzie grubą rafinadą, a następnie na wierzchu ułożyć pierniczki ozdobnione lukrem, wtykając je w krem.
tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Przechowywać w lodówce, ze względu na krem i podawać schłodzony
MA==