Kuchnia

Pomysłowe przepisy

:) Placuszki kokosowe
z musem pomarańczowym. Z ciasta naleśnikowego na mleku kokosowym, z dodatkiem wiórków kokosowych oraz ze skórką i sokiem z pomarańczy.

Składniki, na około 20 placuszków:

• 250 ml mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej (można też użyć mleka krowiego)
• 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant (niekoniecznie)
• 2 duże jajka
• 40 g wiórków kokosowych (lub miąższu kokosa zmiksowanego np. w młynku do kawy)
• 1 łyżeczka cukru
• duża szczypta soli
• 1/2 pomarańczy (drobno starta skórka + sok)
• 130 g mąki pszennej (przesianej z wysoka)
• 3 łyżki masła, roztopionego
• olej do smażenia




Mus pomarańczowy:

• 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
• 3 łyżki cukru pudru
• 125 g sera mascarpone
• skórka starta z 1/2 pomarańczy

lub: cukier puder, syrop klonowy, dżem

Przygotowanie:
Placuszki kokosowe: Do miski wlać mleko kokosowe, dodać suche drożdże (jeśli używamy), wbić jajka i i zmiksować lub roztrzepać rózgą na gładką masę razem z wiórkami kokosowymi, cukrem, solą, skórką oraz 3 łyżkami soku z pomarańczy. Do miski przesiać mąkę i ponownie zmiksować. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny. Wymieszać z roztopionym masłem i smażyć placuszki: na oliwie, na średnim ogniu, po około 1 - 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Podawać z musem pomarańczowym lub innym ulubionym dodatkiem.
Mus pomarańczowy: Do miseczki wlać śmietankę kremówkę, wsypać cukier puder i ubijać aż powstanie sztywna piana. Dodać ser mascarpone i skórkę pomarańczową. Ubijać jeszcze przez około 2 - 3 minuty, aż powstanie gęsty mus.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation