Kuchnia

Healthy/Diet food & stuff

Pieczona owsianka bananowa z masłem orzechowym
Składniki (1 porcja):
½ szklanki płatków owsianych
1 dojrzały banan
¾ łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru
kropla ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka masła orzechowego (lub więcej;))
około 200-250 ml mleka (opcjonalnie wody lub pół na pół)
Ulubione dodatki według uznania (nasionka, orzechy, suszone owoce, konfitury, czekolada itd.)


Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Kokilkę lub miseczkę (którą możemy piec w piekarniku) smarujemy odrobiną tłuszczu. W miseczce rozgniatamy banana (u mnie 2/3 a reszta w plasterkach na wierzchu), dodajemy mleko/wodę, masło orzechowe i ekstrakt.
W małej miseczce mieszamy płatki owsiane i przyprawy suche. Dodajemy je „papki” bananowej i dobrze mieszamy do połączenia składników.
Możemy też dodać ulubione dodatki – teraz, przed pieczeniem lub tuż przed podaniem na gotową owsiankę.

Przekładamy do kokilki i pieczemy około 20-30 minut.
http://kuchennelasuchowanie.blogspot.com/2013/11/pieczona-owsianka-bananowa-z-masem_13.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation