Kuchnia

serniczki

Sernik z brzoskwiniami - Przepis na sernik z brzoskwiniami i bezą
Sernik z brzoskwiniami – składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny 250g
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa serowa:

1 kg twarogu (2-krotnie zmielony)
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
3/4 kostki margaryny
3/4 szklanki mleka
1 puszka brzoskwiń

1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. 3/4 masy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę owinąć folią i wstawić do zamrażarnika.



2. Ucierać margarynę dodawać stopniowo jajka i cukier. Jeśli masa się nam zważy to należy przelać ją do rondelka i na bardzo małym ogniu ciągle mieszać aż do połączenia składników a następnie przelać do czystej miski. Następnie dalej miksować dodając twaróg i rozpuszczone w mleku budynie. Wylać na warstwę ciasta. Wyłożyć na wierzch odsączone kawałki brzoskwiń.



3. Ubijać białka aż zaczną się robić sztywne, a następnie po trochu dodawać cukru cały czas miksując aż cukru nie będzie czuć a na koniec dodać mąkę. Wyłożyć masę na warstwę sera i brzoskwiń.



4. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na wierzch bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 1 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation