Kuchnia

Pierogi i Kluchy

Drożdżowe kieszonki z kurczakiem i warzywami

Składniki :

Ciasto : 

450 g mąki

30 g drożdży

2 żółtka

200 g ciepłego mleka

100 g miękkiego masła

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli



Farsz :

obrane mięso z kurczaka ( z 2 ćwiartek )

3 ugotowane marchewki

2 ugotowane pietruszki

1 ugotowana mała selera

1 cebula

natka pietruszki

sól i pieprz



Sposób przygotowania :

Do miseczki kruszymy drożdże i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 – 15 minut pod przykryciem do czasu aż na wierzchu powstanie gruba piana.

Do rozczynu z drożdży dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy ściereczką na około 1 – 1 ,5 godziny (aż podwoi objętość). W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy farsz .

Mięso łączymy z warzywami , rozdrabniamy wszystko widelcem lub blenderem . Dodajemy posiekaną cebulkę i natkę pietruszki oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem .

Wyrośnięte ciasto wałkujemy i przy pomocy szklanki o średnicy 8-9 cm wycinamy koła . Na każde koło nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi tak jak pierogi . Odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia .

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC .

Kieszonki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem .

Pieczemy przez 20-25 minut aż nabiorą ładnego złotego koloru .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation