Kuchnia

Mix wypiekow

Bozener Crostoi.

Małe, chrupiące kwadraciki smażone na głębokim oleju, w smaku przypominające faworki. Ciasto podczas smażenia ładnie rośnie, tworząc kwadratowe poduszeczki.

Składniki:

- 400g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30g masła
- 50g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 125ml mleka
- 20ml wodki

Dodatkowo:

- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone na wiórki lub małe kawałki, cukier, sól, jajka, mleko i alkohol zagnieść na jednolite ciasto. (Najłatwiej zrobić to robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).

Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2mm i pociąć w kwadraciki o boku ok. 3x 3 cm.

Kwadraciki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto- brązowy kolor. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C).

Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation